traktát na Hromnice

… a tak sú tu Hromnice a s nimi aj každoročne avizovaná hodina naviac, lepšie povedané o hodinu viac svetla… veľmi sa mi páči česká verzia popisu predlžujúcich sa dní od zimného slnovratu:

„Na Boží narození – o bleší převalení, na Nový rok – o slepičí krok, na Hromnice – o hodinu více“

…a tak mám chuť dodať: „a predsa sa točí!“ …alebo: a predsa sa niekde za oponou v zákulisí pripravuje na svoj výstup La Primavera!
… a tak spakruky prípájam aktuálnu info o inom Botticeliho obraze

… a tak, aby som cúvla ešte kúsok do zimnej reality –  máme tu dátum, ku ktorému sa viaže množstvo pranostík ale aj  tradícia posväcovania sviečok…. pranostiky hovoria, že ak je na Hromnice pekne a teplo, zima tak skoro neskončí – ako napríklad: „Keď je na Hromnice pekne, medveď sa obráti na druhú stranu“ alebo: „Keľo na Hromnice odmek, teľo po Hromnici zima“… ale keď je chumelica a zima, vraj jar skoro príde: „Na Hromnice chumelice, nebýva už zimy více“ alebo: „Ač na Hromnice mrzne, bude dobô leto!“… ale potom je tu aj pranostika: „Ak je na Hromnice mráz, bude ešte päťdesiatráz!“ – a tak si vyberte((:

…. a tak si spomínam ako som raz v takýto deň bola s priateľmi na výlete vo Viedni – myslím, že bola nedeľa, nádherný slnečný deň, boli sme v parku Schonbrunnu, priznávam sa, že vo vnútri zámku som nikdy nebola (veď je to tak blízko – tam sa dá ísť kedykoľvek… – napr. „na svätého Dindy“:)- a neboli sme tam ani vtedy, lebo obloha bola tak úžasne tyrkysová ako moje (vtedy úplne nové) tyrkysové tričko a teplota bola okolo 20 stupňov celziových v pluse (naozaj!) – chcela som pripojiť foto z toho dňa, ale – hoci som včera prehrabala celú krabicu s fotkami – práve túto som nenašla)… čiže, pamätám si miesto i počasie, ale ani za svet si už neviem spomenúť či potom bolo studené alebo horúce leto – o úrode nehovoriac:))

…a tak si v tomto momente spomínam na film „Na hromince o den více“- žiadna novinka!!! – ale ak ste náhodou nevideli – vrelo odporúčam: navarte si zázvorový čaj alebo aj čierny s mliekom, pripravte si deku a herecký koncert nekonečne ubručaného, oprsklého, zúfalého i vynaliezavého Billa Murraya môže začať:)…ale ak máte chuť na niečo archaické, úplne inak dramatické, zasnežené, drsné i nežné, múdre a čiernobiele, tak objavom tejto zimy (mojim súkromným) je film „Děvčica z Beskyd
– v prípade tohto filmu dávam do pozornosti postavu babičky a odporúčam do čaju priliať kapku rumu alebo slivky (samozrejme domácej, najlepšie nejakej kopaničiarskej:)… miestna individuálna doprava sa tam odohráva na lyžiach (MHD= konský povoz)…v Beskydoch som absolvovala spolu so spolužiakmi jeden z lyžiarskych výcvikov… ale o tom niekedy nabudúce:)

…. a tak shmu predpovedal na tento deň v našich končinách max.4 stupne nad nulou (tzv. pocitová teplota), na severe a na horách aj celodenný mráz…a teraz pozerám na aktuálny stav počastia – výstraha pred poľadovicou a mráz na celé západné SK!… možo bude teda dobrá úroda…a keď sa nás o rok zima opýta, čo sme robili v lete… možno si spomenieme… aj na počasie:)….

… a tak, aby bol dnešný deň poňatý „do tla“ dodávam:…. dnes je 33. deň v roku a pred nami je tých dní v roku 2021 ešte 333…. meniny majú Erikovia a Eriky – všetko najlepšie!!!… je to „Deň zasvätený Bohu“ ale aj „Deň mokradí“(žila som roky na slatine – pri Slatine.. a jedna slatina-mokraď v zime zamŕzala a všetky decká z dediny sa na nej korčuľovali…:)… a tiež je to deň rovnováhy… odporúča sa dopriať si cesnak a tekvicové semienka, leštiť sklené predmety a strihať okrasné kry…. veľmi inšpiratívny dátum, uznajte:))

… a naša hudobná redaktorka dnes vyberá:
mrholí ti do vlasov
Věra Gondolánová
waba duba

…a tak netuším ako sa tento rok posväcujú sviečky „hromničky“, každopádne nejakú čajovú sviečnku na okne zapálim, nech tomu svetlu pomôžeme prísť skoro k nám…a nech nás pred hromami všetkými ochráni..! (o bleskoch nad Tatrami sa už rozpisovať nebudem))
„buďte zdraví!“ – srdečne vás zdraví vždy vaša Sally_Lu*

p.s. – pridávam celkom nové dekupáže na kúskoch dreva, ktoré som koncom roka spomínala v jednom traktáte
p.s.1: a lunárny kalendár dnes odporúča piť dostatok tekutín, citronádu, čaje (hlavne na obličky) – lebo: nedostatok vody spomaľuje telesné orgány a negatívne pôsobí na psychiku:)
p.s.2: a ráno sa ku mne dostala správa, že má byť „suchý mesiac“ – hovorím si, že nejaká ďalšia pranostika!, dopovedanie bolo, že sa neodporúča piť(samozrejme zo zdravotných dôvodov) – to si hovorím, že zas nezodpovedá predošlej rade(?)… ale nakoniec… reč bola o tej „kořalke!“ – a tak dodávam pranostiku: „Na Hromnice, začiatok prohibice!“:))

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *