traktát kalenDAR

…a tak by som si v tomto čase (v neepidemiologickej dobe) išla kúpiť do nejakého kníhkupectva alebo papiernictva nástenný kalendár – najlepšie s reprodukciami nejakého maliara… kupovala som si roky vo výpredajoch od rôznych autorov podľa nálady (viď dekupážky s Klimtom:))… …a tak, nie že by mi nechodili rôzne ponuky cez net, jednoducho sa mi nič z toho až tak nepáči a po predošlých skúsenostiach posledných týždňov (prázdny obal, kniha neznámeho autora) som zvolila inú cestu a vyrobila som „kalendár navždy“…. lebo „večný kalendár“ je niečo iné, ale mohla by som ho tiež aplikovať
…a tak som z krásneho veľkého  kalendára s Chagallovými obrazmi odstrihla naspodu asi tak 5 cm vodorovný pás, čím som zlikvidovala riadok s mesiacmi a dňami a najmä červenou vyznačenými nedeľami…. a na spodnú časť posledného kartónového listu som nalepila letopočet „2021“ – a teraz si môžem z 12 krásnych reprodukcií vyberať na ktorý mesiac akú chcem a to ešte ani tie mesiace nemusím dodržať:))
..a tak na obrázku, čo tam teraz visí, je trochu posnežené, capko v modrom obleku hrá na husličky a mužsko-ženská postava v bodkovaných nohaviciach a kockovanej košeli hrá na basu, za výjavom dedinka či mestečko a nad tým všetkým mesiac na „modromodrej oblohe“… jednoducho Chagall!…a tak som si uvedomila, že sú tu fašiangy!!!… nuž ale fašiang sa nám prudko kráti a tento týždeň sa aj ukončí popolcovou stredou… pohyblivý sviatok, ktorý celkom jasne určuje mesiac – či luna (prvý jarný spln bude v tomto roku 28.3. a víkend za ním Veľká noc)

…a tak som si spomenula, ako nás učiteľ na „výtvarke“ (ĽŠU) nútil v tomto období kresliť samých turoňov, priznám sa, že ma to vôbec nebavilo (nemala som vtedy s nimi žiadnu skúsenosť:) a tiež sa zo mňa nestal pod jeho vplyvom žiady Kompánek


… a tak som sa raz vyskytla v tomto období na lazoch neďaleko Hriňovej… celá partia sme sa na večer vybrali zo snehom zapadnutej chalupy cez snehom zapadnutý kopec do snehom zapadnutej dediny… cieľ výpravy bol jasný: miestna krčma!!!…. len čo sme si objednali „voľákuo tuhuo“ otvorili sa dvere a do krčmy sa vovalili postavy v maskách – v ovčích kožušinách a vreciach, s pomaľovanými tvárami v čiernych a červených farbách…. a k tomu heligonkár…. a tak sa mi niečo marí, že sa jedna postava hrnula ku mne a ja som sa snažila uniknúť (….to by som namaľovala inú fresku, ale do ĽŠU som už vtedy nechodila:)) ale viac si pamätám skvelého heligonkára, s ktorým sme spievali celý večer (niektorý členovia našej skupiny by mohli prejsť rovno do skupiny folklórnej)… a na pozadí celého tohto javu na obrazovke „teľevízora“ visiaceho zo stropu nad barom sa usmievala na nás Marylin a v prevlekoch Tony s Jackom vo filme „Niekto to rád horúce„.

… a tak som sa raz o takomto čase vyskytla v Nemecku a zistila som, že fašiangový pondelok a utorok pred popolcovou stredou tiahnu germánskymi mestami ešte aj v 21. storočí sprievody v maskách…. rôzne združenia, spolky, skupiny, skupinky i jednotlivci si celý rok pripravujú masky a vystúpenia (žiadne nútené „alegorické vozy“ aké bývali v našich končinách na prvého mája)… ešte aj deti v kočíkoch mali masky a dôchodcovia s paličkami tiež (aspoň páskované pyžamo na kabát:)

… a tak, keďže som nič o týchto zvyklostiach netušila, zastokla som si aspoň do čiapky nejaké umelé kvety, akože nejaká lesná žienka prezlečená za ženu z mesta:))…. v meste bol taký chaos a toľko ľudí v uliciach, že som sa nakoniec v dave stratila (a nemala som pri sebe mobil…)…. nebolo mi fakt všetko jedno, lebo moja nemčina je (aj bola) prudko lámaná… ale keď som to predýchala, tak mi docvaklo, že Bahnhof asi nájdem do večera skôr ako nejaký Wald:))

….a tak je tento rok zrušený nielen slávny karneval v Benátkach ale aj ten v Riu a jedným dychom si spomínam na karnevaly v telocvični našej ZDŠ – nezabudnuteľná bola maska ľadového medveďa jedného nášho spolužiaka!!! – sestry mu ušili niečo ako kombinézu z igelitu a oblepili vatou, nejak však nedomysleli spôsob dýchania a tak sa do našej triedy dovalio z posledných síl chrčiace biele strašidlo, v úľaku sme sa, my deti, zhromaždili okolo učiteľky a tá po mikrosekunde váhania strhávala medveďovi z červenej tváre igelitové sáčky – spolužiak prežil a nakoniec aj medveď, myslím, že s upraveným sáčkom na hlave vyhral nakoniec prvú cenu!!!… nezabudnuteľná je aj maska celkom iného spolužiaka s názvom: „zápočet z KPS“…. to bolo oveľa neskôr a ospravedlňujem sa, ale popis by mi zabral asi pol stránky a to už nehovorím o časovom faktore – musela by som sa pri tom asi hodinu smiať…:)))))… a tak si teraz v teple domova môžete na seba obliecť akýkoľvek prevlek (ovčia kožušina, či pštrosie perá sú vítané a ak ste celý deň v pyžame, skúste zas niečo iné:))—-  a ak preferujete na fašiangy gastronómiu pred outfitom- odporúčam šišky s lekvárom alebo s jahodovou penou a hlavne – doprajte si pohodu)) 

…a tak ešte zľahka dodávam, že slovo „karneval“ je prvýkrát zaznamenané v roku 1341 a má rôzne výklady – jeden hovorí o „carne vale“ – čiže lúčenie sa s mäsom v čase pôstu alebo aj „carrus navailis“ (voz s loďou)… podľa germánskeho sviatku na počesť bohyne Nehalennie – patrónky stavby lodí a plodnosti… inak dodávam, že český názov fašiangov je masopust – tiež veľmi výstižné)))
… a naša hudobná redaktorka dnes vyberá:
lady Ca
Rejdová
masopust

…a tak sa s vami dnes lúčim prezlečená za Pipi dlhú pančuchu… alebo Annu zo zeleného domu? – asi sa budem musieť ísť pozrieť do zrkadla:))- a lunárny kalendár dnes radí: „Hľadajte vo všetkom to dobré. Usmievajte sa, ak sa vám nedarí, vložte ci medzi zuby ceruzku“… a potom sa choďte aj vy pozrieť do zrkadla, to určite zaberie:)))- s úsmevom-vás pozdravuje vždy vaša Sally_Lu*
p.s. – ako dekupáže dnes pridávam celkom nové kúsky, ktoré som urobila z obrázkov z etno-kalendára (neviem akého etnika…), ktorý mi pred Vianocami venovala jedna kamarátka . ďakujem J!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *