traktát_ľadoví_ý…))))

…a tak som pred pár dňami pozrela z okna a vidím… sneží!!!… nálada ako na Ladovom obraze (maliar Lada by na aute Lada nemohol odviezť princeznú – Lada :)… potom som vyšla len tak naľahko na balkón a vôbec nebola zima.. dážďovníky krúžili povetrím… pozrela som sa lepšie – snežilo – z topoľov:)))
… a tak sa pred týždňom naháňali ľadoví muži za pukom… lepšie povedané muži na ľade za pukom… z piatich zápasov štyri vyhral jeden tím… a tým tím Zvolena vyhral aj celú extraligu… a tak som otvorila po skončení zápasu balkón a z chuti som si zakričala na celé sídlisko: „Zvoléééén!“ – nech aj susedia, ktorí nepochádzajú z tohto mesta, z víťazstva niečo majú:))… apropo: je to zvláštne, ale nepoznám nikoho, kto nepozná niekoho zo Zvolena!!:))
…a tak musím podotknúť, že sa to finále odohrávalo na Zvolenskom štadióne!!! …. a tak mi nedá nepristaviť sa pri tomto fenoméne… trávili sme totiž istú časť stredoškolských rokov (resp. dní) práve na tomto zvláštnom mieste  – doslova pod Pustým hradom…. dodnes som nepochopila excentrické umiestnenie tohto športoviska – bližšie k srnkám v lese ako k mestu… na štadión a zo štadióna putovali na zápasy davy – to bolo niečo ako zvolenské korzo… keď bol nudný zápas – vášnivá hra prebiehala niekedy viac v hľadisku ako na ľade (niektorí spolužiaci tam hrali karty:))… ale niekedy sme sa na štadióne vyskytli aj celkom v kľude popoludnia po škole – na tréningu (jedna spolužiačka chodila s hokejistom:)… tento fenomén hokeja som začala vnímať ešte o pár rokov skôr – oproti našej ZDŠ s matematickými triedami bola zrkadlová budova ZDŠ ale s hokejovými triedami… a tak bolo na našich dvoch školách toľko chalanov, že sme ich na oficiálne školské večierky požičiavali na iné školy, kde bolo zas viac dievčat:))… 
… a tak až nedávno som sa dozvedela, že v tých časoch, keď som chodila na ZDŠ, mnoho nadšených mladých hokejistov putovalo na tréningy peši pustým mestom, rannou tmou… aj niekoľko kilometrov…pod Pustý hrad… za svojím snom:)… neviem, netuším, či je to stále tak, alebo či všetkých vozia dnes autami…rodičia s ich snami…(ale to už by bol iný traktát:)

… a tak tu máme ľadových mužov – Pankrác, Servác a Bonifác a za nimi ľadová žena  – pozor nie „Bába z ledu“ – to nebola Žofia ale Zuzana v rovnomennom filme:))

…a tak ľudové pranostiky hovoria: Pred Servácom niet leta, po Serváci niet mrazu  /no včera a predvčerom bolo priam leto:)) Gazda čaká na prejdenie troch zmrzliakov /snáď ich iný gazda nemá prejsť vozom:) Na ľadových svätých mráz všetky kvety spáli /dúfam, že nie naozaj:)  Traja ľadoví muži a Žofia je ich kuchárka  &Keď prejde zamrznutých kuchárka, sadieva sa paprika  Svätá Žofia stromy rozvíja –  alebo aj – Svätá Žofia víno vypíja  

…a tak sa tento rok majstrovstvá sveta v hokeji presúvajú zo začiatku mája na jeho koniec… a tak už asi nebudú kvitnúť orgovány (možno nie v Bratislave, ale v Poprade snáď ešte áno:)… a verím, že v Rige určite:))… mimochodom slovo „orgován“ je vraj tureckého pôvodu, ale v Česku majú „šeřík“ (žeby farba fialkastého šera?)… každopádne je to moje obľúbené slovo – hlavne pri pive s českými priateľmi:)…a tak napríklad 14. mája 2000 – Slovensko síce prehralo vo finále majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v Petrohrade s Českom 3 : 5…. ale!!! napriek tomu získalo striebornú medailu, prvú medailu v ére samostatnosti Slovenska:)… a Jeteborg tiež nie je ďaleko… takmer na rovnakej rovnobežke!!! – a tam Slovenskí hokejisti legendárne vyhrali v roku 2002!!!…. (no celkom rada by som si v lete išla zažiť takmer polárny deň v niektorom z týchto miest… kľudne aj bez hokeja so zmrzlinou v ruke)…
…a tak si spomínam na jednu vetu z kurzu angličtiny: „Is Slovak ice hockey good?“…. netrúfam si odpovedať… uvidíme o týždeň:))… Slovenskooooóóó))))

… a naša hudobná redaktorka dnes vyberá:
samba v dešti   
dievča z reklamy 
to France
a orgován:))

… a tak s prianím príjemného ládovania sa niečím dobrým pri sledovaní hokeja alebo nejakého dobrého filmu, či rozprávky so zlatou hviezdou:))sa s vami dnes lúči vždy vaša Sally_Lu*

p.s.1 – ilustračná foto orgovánu z neďalekej opustenej záhrady…
p.s.2 – pripájam poviedku Orgován od Henriety Ruf/ kniha Mimobežky (prvá poviedka v ukážke) 
p.s.3 – v útrobách netu sa dajú nájsť aj posteľné obliečky s Ladovou zimou!!! keby ste sa chceli pripraviť v duchu:“keď sa ťa leto opýta, čo ste ne/robili v zime?“ :))

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *