traktát P&P&P_polka roka)))))

…a tak sa v týchto dňoch rok láme na polovicu… máme polovicu dní roka za sebou =183… a polovicu =183 pred sebou…
…a tak sa vtieravo vtiera známe optimisticko-pesimistické: „je nádoba spolovice plná či prázdna?„…. a tak verím, že nastávajúce prázdniny budú pre deti plné zážitkov a tým sa ten ubúdajúci počet dní v roku vykompenzuje:)
…a tak niečo k tohto-týždňovým oslávencom: Petrom, Pavlom a Petrám… kto nepozná nikoho s takýmto menom, nech sa mi seriózne prihlási… navigujem vás aspoň na istého Petra N…. s ním iste nikdy nezostárnete:))…. a tak som si spomenula na koncert – cca v takomto letnom čase na štadióne medzi Karlovkou a Dúbravkou – ale to bol iný Peter – konkrétne Gabriel:))— ak si dobre pamätám, tak si len tak odskočil v rámci koncertovania vo Viedni a boli sme dosť smutní, že napriek búrlivému potlesku nepridal žiaden prídavok… zrejme sa bál, že ho nepustia naspäť cez hranice (hoci železná opona už bola v tom čase zlikvidovaná:)))

… a tak som si vdojak nevdojak spomenula aj na architektúru… len tak letno – letmo Chrám sv. Petra v Ríme… a tak som si uvedomila, že ak je Vatikán v Taliansku štátom v štáte, tak bazilika je mestom v meste… ten vnútorný priestor je tak obrovský, že Berniniho baldachýn s cca 30-metrovými stĺpmi (cca výška 10-podlažného domu – to si budem musieť ísť niekedy zmerať! – keď som tam bola prvýkrát bola som jednoducho unesená a na meranie som nemala pomyslenie… ale aj preto, lebo môjho spoločníka v krátkych nohaviciach do chrámu nevpustili… a druhýkrát tam bolo toľko turistov, že až…) pôsobí napriek kolosálnej mierke prívetivo a to nehovorím o kolonáde v predpolí chrámu, ktorá vás víta ako otvorená náruč… a Katedrála sv. Pavla v Londýne?… z vonka takmer rovnako veľkolepá ako bazilika v Ríme, z vnútra však pocitovo „civilnejšia“- menej zdobná (alebo si to len menej pamätám:)…. ale napríklad cca na polceste – konkrétne v Brne je spoločná Katedrála sv. Petra a Pavla (tzv. Petrov)…. svieti nad mestom ako maják…. ktovie, čo si o tom myslia sv. Peter a sv. Pavol (sám bol výrobcom stanov!)… a čo Petra?… a tak sa musím priznať, že som na rozdiel od Brna, Londýna  a Ríma – Jordánsku Petru zatiaľ nenavštívila…. dostala som sa len po Ierapetru – na ostrove Kréta… ale odtiaľ si nepamätám chrámové lode – len lode na mori:))
 … a tak samotný Londýn by vydal na niekoľko samostatných traktátov… k nemu sa aj v tom dnešnom na chvíľu vrátim… a tak konštatujem, že na mieste kde dnes stojí katedrála s stával v staroveku megalit a neskôr chrám zasvätený bohyni Diane… a tak sa v júli pred 40-rokmi v Katedrále Sv. Pavla vydávala Diana za princa Charlesa…. a mimochodom 1. júla svieti v SK kalendári meno Diana a spomínaná nositeľka tohto mena by mala práve teraz 60 rokov!… a tak si ešte v rýchlosti spomínam na výklady obchodov so suvenírmi  (medzi iným aj s postavičkami členov kráľovskej rodiny mávajúcimi ručičkami či hlavičkami) v Notting Hill… a tiež rovnomenný film s Hughom Grantom (len o pol roka starším ako Lady D.)…a tak dopĺňam, že sa o šesť rokov neskôr v tento deň narodila aj Pamela A. (v Britskej Columbii pri narodení rozdávali v tento deň celkom iný sofrware i hardware.. a čo nerozdali to dodali plastickí chirurgovia:).. a pred 122 rokmi prišiel na tento svet aj nezabudnuteľný profesor z „Cesty do hlbín študentovej duše“ – Jindřich Plachta… 

… a tak ak sa vám toto leto nepodarí dostať sa do Londýna, Ríma, či do Napoli ... dajte si nejaké napolitánky, pôlky (egreše) a polovičné plavky (dámy:))… a vyberte sa niekam kde si môžete pod stromom (pomeditovať, zdriemnuť) alebo zahrať karty –  prípadne v nejakom bazéne vodné pólo:)) – hlavne aby veselo v lete bolo!… a to všetko pod heslom:

„Známkou duchovnej vyspelosti je vedomie vlastnej lenivosti.“ /M.Scott Peck

…a naša hudobná redaktorka dnes vyberá:
Peter G. – Steam 
Peter B. – 5 tribute to Folksong 
Peter N. – So mnou nikdy nezostárneš 

… a tak s prianím príjemného letovania a nabratia nových síl pre druhú polku roka… a pre žiakov a študentov pre prvý polrok nového školského roka… sa dnes s vami lúči vždy vaša Sally Lu*

p.s. 1 – polka roka by si zaslúžila niečo od Pollocka, ale namiesto neho pridávam pár čerstých dekupáží:))  
p.s. 2 – a všetkým, ktorí majú v tieto dni sviatok – všetko najlepšie!!!:))

2 komentáre k “traktát P&P&P_polka roka)))))”

  1. Pekné, ako vždy.
    Už sa teším na ten cestopisný, z Londýna… a prípadne z iných destinácií. Ty máš iné oči ako ja, všímaš si iné veci, pre mňa je to, akoby to bolo o inom meste/mieste… 🙂

    Díky!

    GF

    1. Ďakujem G! mestá a miesta sa aj pre mňa menia podľa aktuálneho nastavenia, podľa toho, či som tam sama alebo v spoločnosti:))
      Lu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *