traktát hrozno_branie)))

… a tak „ja nič – vy nič“… alebo vy áno?… foneticky opäť „vy-nič“… nebudem pokračovať vo vetvení výhovorky…. a už vôbec sa nechcem dostať k téme „janičiarstva“… a tak niežeby som ignorovala ypsilóny… ale jadrom dnešného traktátu je „vinič“…. vinič hroznorodý… teda rastlina rodiaca hrozno… a napokon „vinobranie“ – prečo vlastne nie „hroznobranie?“…nenašla (a nehľadala) som žiadnu štatistiku aké percento obratého hrozna sa skonzumuje ako „stolové hrozno“ a koľko sa spracováva na nápoje: šťava, mušt, cider, burčiak, beajuolais, malaga, sherry, vermut, sekt, šampanské…víno! … a tak predpokladám, že keď ide o „vinobranie“, tak tí, čo hrozno oberajú, alebo lepšie povedané, hlavne tí, čo vinohrady alebo vinice vlastnia, majú jasný zámer na konci sezóny: „víno!!!“… a predpokladám, že ich motivácia nie je len neustále potvrdzovanie výroku IN VINO VERITAS!… (nebudem teraz písať o „veritaske“ starej mamy…  mala totiž „singerku“:))

… a tak predpokladám, že naprieč vinárskymi oblasťami severnej pologule vrcholí vinobranie… mám určité správy z Francúzskej oblasti Champagne (mimochodom veľkej ako tretina SK)… a tak sa, ako u nás, aj tam vinobranie, kvôli nepriaznivému počasiu na prelome augusta a septembra posúvalo… priznám sa, že som sa nikdy nijakého oficiálneho vinobrania nezúčastnila… začiatkom jesene sme chodili skôr na zemiakové brigády… raz sme bývali v jednej obci pod Tatrami… naša babská skupinka spala priamo v obývačke u starostu obce… nado mnou na stene visel uspávací gobelín – zrkadlový obraz jeleňa hľadiaceho na mesiac – vlastne dva jelene hľadiace na dva mesiace – samozrejme symetricky otočené k sebe… ale žiadne víno… nespomínam si na žiadne pravdy ale ani žiadne viny……. a tak zisťujem, že mám k tejto téme rešpekt (asi aj preto, že „píšem nasucho“… dúfam, že sa v najbližších dňoch dostanem k  burčiaku …:))… a tak konštatujem, že víno je veda, umenie, vášeň, nápoj bohov, krv… tovar i poklad… a tak si spomínam ako som bola v jednom vinárstve v Taliansku… boli tam archívne vína… niektoré zaprášené fľaše myslím, že dokonca z 19-teho storočia… tie fľaše už asi nikdy nik neotvorí… nielen preto, že by boli tak vzácne a drahé… ale to víno v nich sa už zmenilo na želatínu… a tak kým v Bratislave tradícia „viech“ v podstate zanikla (vinári napr. na Vysokej mohli vyvesiť „viechu=zelenú vetvičku napr. z borovice“ – na svoj dom len pár dní v mesiaci a vraj, aby mali niektorí vyšší obrad púšťali vínachytivých návštevníkov nielen niekam na dvor,  do pivnice a kuchyne, ale ak to už inak nešlo aj do obývačky či spálne… ale v Dolnom Rakúsu alebo v Burgenlande vidno doteraz vyvesené viechy (ale zrejme až do spální návštevníkov nepúšťajú:) 

  • Víno pi z pohára, vedomosti z veľkej čaše (Čínske príslovia)
  • Umenie nie je chlebom, ale vínom života (Jean Paul)
  • Starý priateľ a staré víno sú najlepšie (autor neznámy)
  • Vodu káže – víno pijeboli aj takí, ktorí víno odmietli…a pili radšej vodu…

… a tak víno nesporne inšpiruje… aj filmárov… nedávno opäť dávali klasiku –  Červené víno….skvelé ochutnávky kalifornských vín sú vo filme Bokovka (len škoda, že chýba len priamy chuťový vnem, aj keď vypiť všetko to, čo hlavný predstavitelia počas filmu za týždeň za jeden a pol hodiny……) a oberačka na konci Dobrého ročníka (tam – vo Francúzsku –  mimochodom niektorí neverili, že v Kalifornii vôbec nejaké víno môže byť…:)… dalo by sa spomenúť aj Bobule, ale tie neboli celkom mojou šálkou… vína:))

… a naša hudobná redaktorka dnes vyberá:
Burčiak 
Víno… 
Když mám tekutou révu… 
… s prianím „na zdravie!!!“ sa d vami dnes lúči vždy vaša Sally_Lu*

p.s.1 – a tak k vínu patrí vernisáž – naopak – k vernisáži víno (patrilo, ale v „bezrúškovom svete“)  – a tak vás pozývam v piatok 8.X.  o 17.00do Zvolena do Galérie na Tehelnej na výstavu Martina Prokopoviča (obrazy budú – víno neviem:))
p.s.2 – a ak ostávate v Ba, dávam do pozornosti festival Novotvar 
p.s.3 – ako ilustrácia jedna novšia dekupáž

Jeden komentár k “traktát hrozno_branie)))”

  1. Osobne dávam prednosť sofistikovanejšej úprave vína, teda vínu vypálenému , a následne odležanému v dubovom sude, ale nepohrdnem ani dobrou grapou či terkelicou aj keď je len z vylisovaných šupiek, podstatné je aby sa to robilo s láskou .

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *