traktát_fin_ZOH&22_02_2022))))))))))))

…a tak pred 2 dňami skončili ZOH22… a tak hoci vtáčik „vlha obyčajná“ prilieta bežne na Slovensko až na prelome apríla a mája… lyžiarka, ktorá jeho meno skrýva vo svojom priezvisku priletela už niekedy v polovici minulého týždňa… a tak moja motivácia sledovať ZOH začala pomaly ale iste ochabovať… hokej? ok-ej!!!… ale po tých prvých dvoch „nakladačkách“ som mala pocit, že už idú pomaly baliť na cestu aj oni… a tak som koncom týždňa medzi krasokorčuliarskymi finesami (hlavne zo strán komentujúcich aj demonštratívne nekomentujúcich komentátorov) začala zbystrovať pozornosť… a prelaďovala z vášní krasokorčuliarov pre sociológiu, čítanie, varenie, nakupovanie… postupne z jednotlivcov a hlavne jednotlivkýň… na dvojice až na kolektívny šport s pukom a hokejkami… a tak som si medzitým a medziiným pozrela opäť Chytilovej film „Kalamita„… a tak som si uvedomila, že si z celého filmu pamätám len Bolka a tú kalamitu s vlakom v závere (žeby nový CZ film  „Mimořádná údálost“ bol voľným pokračovaním?:)…nepamätala som si, že Dagmar Bláhová je sánkarka, ktorá závodne sánkuje…a tak som si všimla aj, že tam hrá Laco Déczi – strojmajstra aj občas na trúbku… a tak som zistila, že Laco hral ako dorastenec, nielen na spomínanú trúbku, ale aj hokej za Slovan!!!…a tak som zvedavá (na)čo a kde bude hrať tak o 60-rokov Slafkovský (Fínsko, či?:))… a tak som v sobotu dopoludnia sa zamýšľala nad tým, že kedy a kto ustanovil, že sa udeľujú len 3 medaily (teda: zlatá, strieborná a bronzová)…a štvrté miesto je jednoducho potupné… to už je lepšie piate… a to nehovorím o druhom mieste v kolektívnych alebo vyraďovacích športoch… to už je lepšie tretie!!!… a tak navrhujem ustanovenie medaile za 4.-té miesto, medenej alebo hoci aj kamennej!!!:)(doba kamenná bola vraj najdlhším obdobím dejín ľudstva)

.. a tak Fíni šli do finále!!! …fin=koniec (fr.)…Fin=Fín(pl.)…Finn=Fín (engl.)…Fin=pekný (švédsky:))… slovné hračky sa niekedy zhmotňujú:))…a tak Fínski hokejisti vo finále do zlata finalizovali svoje pôsobenie na ZOH… a tak Fínsko získalo 8 medailí (2-2-4)… a to majú podľa sčítania obyvateľstva z roku 2020 len o 72 obyvateľov viac ako Slovensko!… a čo Nórsko?!… podľa sčítania z rovnakého roku majú (presne:) o 80 obyvateľov menej ako my a vezú domov 37!!! medailí (16-8-13)… a tým ich team v konečnej bilancii zvíťazil na hrách „na zamrznutej vode“ – či už v podobe ľadu alebo snehu:))… sú to naozaj severské hry a dôležitá je aj odolnosť voči zimnému počasiu… mrazu a vetru? hoci jeden Fín doznal, že mu zamrzol aj.. ale tým nedobehol najúspešnejšieho športovca J.T.B. s 5-timi medailami (4 zlaté)… a tak bolo v sobotu potešujúce pozerať, že do schválenia kamenných medailí hokejisti SK dostávali, resp. si pekne jeden druhému, v rámci opatrení, dávali tie bronzové!!!… a tak som nenašla štatistiku, koľko medailí (kovových koliesok na farebnej šnúrke) sa v skutočnosti odovzdalo… ak platia počty, že z 50-tich SK športovcov na ZOH bolo 25 hokejistov, tak sa dá povedať, že medailí máme aj so slalomovým zlatom P.V. 26!!! – takže viac ako polovica „SK hráčov hier“:)) … a tak blahoželáme a ďakujeme za rozvírenie mrznúcich vôd:))

… a tak je 22. 2. 53 deň tohto roka a keby bol rok 2022 rokom priestupným, tak by nám do jeho konca zostávalo 313 dní:))…a tak je 22.2.narodeniny má kamarátka Dáša, ale v tento deň sa narodili aj Luis BuñuelGiulietta MasinaDrew Barrymoreová ale aj Niki Lauda

…a podľa niektorých kalendárov je aj Petra (teraz nemyslím Petru ale Petrov…nie Petrof!:)… presnejšie „katedra sv. Petra apoštola“ –  a niektoré pranostiky hovoria:

keď je na katredu sv. Petra zima, tak ešte dlho potrvá
keď je na katedru sv. Petra mráz – mrznúť bude ešte 14 dní
když mrzne na sv.Petra nastolení, mrznout bude 40 dní bez prodlení

… a tak podľa predpovede na 22.2.22 mrznúť má len v noci a to nie na juhozápade a tak privítanie hokejistov s bronzovým pokladom nebude na ľade ale verím, že v dobrej nálade!:)
…a  naša hudobná redaktorka dnes vyberá:
Laco Déczi
Loituma – Ievan Polkka 
Sofiane Pamart 

…a tak sa vo finiši dnešného traktátu s vami lúčim s prianím príjemného fašiangového týždňa! vždy vaša Sally_Lu*

p.s.1 – … a tak som v deň ukončenia ZOH videla kvitnúť prvú fialku, ale bolo šero a fotka sa nevydarila…
p.s.2 – …a tak pridávam foto sánok nájdených minulý týždeň na okraji už „bezsnehového lesa“ tu v Ba
p.s.3 – a 22.2. je aj „Dňom zamyslenia“

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *