traktát_antiburan i Anča)))))

….a tak som sa ešte pred šiestou zobudila na naliehavý zvuk budíka… nikam som necestovala… bolo už celkom svetlo a keď sa mi trochu rozbrieždilo aj  v hlave, uvedomila som si, že som žiaden budík nenastavovala a žiaden ani nezvoní… a nie je to ani od susedov (…občas počuť)))… a tak som sa započúvala do toho pravidelného zvuku… to bude asi autoalarm… zvuk bol fakt pravidelný ako metronóm… a potom mi došlo, že sú to hrkútajúce holuby na balkóne (občas tu a občas u susedov)… a tak som po minútach meditácie o zvukoch vstala z postele … a urobila som dobre, lebo pri varení kávy v kuchyni sa ozvali zbíjačky… a pri tých sa ťažko sníva… (iba ak to majú muži inak:))…a tak som mala hneď našliapnuté napísať o neznámom susedovi, ktorý neďaleko stavia rodinný dom… to sa píše na listine na plote!!!….v skutočnosti počuť už cca 3 týždne zbíjačky a bagre… najprv odstránili z pozemku pomerne strmý svah, vyrovnali ho do roviny, zabezpečili odpornými opornými konštrukciami (aby sa asi nezrútila bytovka na hornej hrane pozemku)… a teraz sa prepadajú pod zem… kopec sa zmenil na jamu… kameňolom… začínam pochybovať o stavbe domu… možno tam vykope poklad… truhlicu so zlatom… alebo ešte lepšie zlatú žilu… možno ropu… možno vyrazí z hĺbok plyn…. a tak „severný vietor je krutý… ale k nohám ti dám buď zlaté prúty… alebo sa už nevrátim…
… a tak tento pondelok odišiel do hereckého neba (možno na hadraplánu či elegantným krokom šľachtica…) pán Josef Abrhám…. kto nepozná jeho role z filmov Vrchní prchni, Konec starých časú, Kulový blesk, Trhák,  Člověk proti skáze… prípadne primára Blažeja z nemocnice?… jeho výrazné oči, tmavú ofinu,  jeho autentický herecký prejav… jeho poslednou filmovou rolou bol svätý Josef vo filme Anjel Pána 2….. …niekde som sa dočítala, že chcel byť kňazom… mimochodom jeho starý otec sa volal Jozef… Jozef Hollý – evanjelický kňaz a dramatik – autor napríklad Kuba a Geľa Sebechlebského… jeho teta bola výtvarníčka a scenáristka Elena Holéczyová a bratranec režisér Martin Hollý…. a tak v stredu 18-teho oslavuje 80-ku „Kubova Anča“ ale aj Saška z Hollého Medenej veže… prvá dáma (alebo dám presnejšie označenie –  jedna z prvých dám) československého filmu Emília Vášaryová… a tak dúfam, že na jej oslavu prišiel aj nejaký kocúr (najlepšie v okuliaroch)… anjel z hry Na skle maľované určite:))
… a tak pani Milka dobre oslávte a Vrchí…. prchni!!!!… leť, bež, utekaj… až niekam do Jiljí za Popelkou…. a vezmi jej „trocha těch svestiček“(Marečku…)….

…..a naša hudobná redaktorka dnes vyberá:
holubí dum 
Life on Mars? 
Kubo

… a tak sa s vami dnes lúčim s prianím všetkého dobrého nielen vám ale aj pani Milke a s poďakovaním Josefovi…vždy vaša Sally_Lu*

p.s.1 – a tak okrem toho bol v stredu Deň múzeí a v sobotu bude Deň kultúrnej rozmanitosti…
p.s.2 – a o festivale v Cannes opäť bez rúšok… niekedy nabudúce:))
p.s.3 a „antiburanom“ nazval Josefa Abrháma v jednom zo spomienkových rozhovorov jeden z jeho kolegov (v množstve spomienok som zabudla ktorý…)

Jeden komentár k “traktát_antiburan i Anča)))))”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *