traktát_prvý jarný… ešte nie celkom jarý))))

…a tak som v piatok pred týždňom cestovala zdieľaným autom na Stredné Slovensko… šofér historik a ďalší spolucestujúci študent architektúry… a tak, keď sme prechádzali Pohroním… nedalo sa inak, padla debata o Banskej Štiavnici… pre šoféra spolu s Bardejovom dve najkrajšie mestá na Slovensku… a tak som včera cestovala električkou po hlavnom meste… a oproti mne si sadla pani s dvomi malými vnučkami v škôlkárskom veku….okaté dievčatko pri okne stále niečo vymýšľalo a keď som som sa jej čosi opýtala povedala, že si jednoducho rada vymýšľa… príbehy… a tak som sa jej opýtala ako sa volá….a ona povedala Marína… a tak som si pomyslela, že je to opäť výmysel, ale babka túto informáciu potvrdila:)

Neprestávaj veriť vo všetko krásne.
Ver v slnko, aj keď zapadá, ver v jar, aj keď pominie.
/Roy R. Gilson

… a tak sa zimné športy presúvajú asi definitívne z exteriéru do interiéru… a tak sa v Japonsku sa koná MS v krasokorčuľovaní… mimochodom už tretíkrát za 9 rokov… niet divu… majú nielen výborných korčuliarov ale aj divákov:)
…a tak sa mi prvými jarnými dňami podarilo zúčastniť dlho pripravovanej návštevy SNG – zrekonštruovanej budovy na nábreží v BA…. a tak hneď dodávam, že naša skupinová návšteva nebola zameraná na exponáty, reštaurovanie a depozity, ale na samotnú rekonštrukciu a jej detaily (pár foto ako ilustrácie k blogu)… pre zaujímavosť odporúčam použiť vstup od Riečnej ulice kam sa dostanete od Hviezdoslavovho námestia…a tak konštatujem, že sa tam určite vyberiem niekedy cca o mesiac – keď sa zazelenajú stromy na nádvorí a už sa snáď sa knižnica, kníhkupectvo, kaviareň a galerijný obchod otvorí:)
… a tak ešte niečo z interiérov budov určených pre umenie… priam kultúru!…na adrese nám. SNP 33 – BA…v budove Ministerstva kultúry… vlastne prečo to nie je „ministerstvo umenia?“… asi preto, lebo pod jeho pôsobnosť patrí aj „jazyk, cirkvi, médiá…“…. a tak sa vrátim k budove – mimochodom bývalému palácu Tatra banky od architekta Harminca z medzivojnového obdobia…. kde sa schádza do podzemia krásne keramicky obloženým schodiskovým priestorom…. do divadla Astorka… mimochodom sama som zvedavá, či sa divadlo ešte vráti do svojich priestorov na Suchom mýte?…. mimochodom táto pôvabná neveľká funkcionalistická budova, kde sídlila známa kaviareň Astória, je snáď v procese pripravovanej rekonštrukcie dlhšie ako celý zložitý (stavebne i technologicky) komplex SNG na nábreží… a tak som si spomenula na úžasné predstavenie Malomeštiakovej svadby v tomto divadle na tomto mieste s excelentným Stanom Dančiakom… a tak sa vrátim k včerajšiemu večeru do „undergroundu ministerstva kultúry“…. hrali Poslednú barónku podľa rovnomennej knihy Silvestra Lavríka…. krásna scénografia… dobré výkony…mne rezonovala Marta Sládečková, Boris Farkaš a Lukáš Latinák… oplatí sa presvedčiť vlastnou skúsenosťou:)

… a naša hudobná redaktorka dnes vyberá:
JAR 
Môj jarný úsmev 
Cold Heart 

 …a tak… (a tak sa za týždeň diali rôzne veci, ktorých proces je ešte neukončený, ktoré buď vydajú na ďalšie traktáty alebo na román…)))
… a tak sa s vami lúčim s prianím príjemnej jari, zaplavenej kvetmi a vôňami a samými dobrými zážitkami a správami:))
vždy vaša Sally_Lu*

p.s.1 – … a tak tento týždeň začala jar…ale prvý jarný spln bude až 6. apríla…a tak ešte pokračuje pôstne predveľkonočné obdobie…
p.s.2 – a všetko najlepšie Gabrielom, Mariánom i Alenkám… a samozrejme všetkým baranom a „barankám“… napríklad aj Dáši H. (Veškrnovej)
p.s.3 –  a lunárny kalendár radí: „učte sa objímať, objatie posilňuje imunitný systém“:)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *