traktát_máje a lešenia)))))

…a tak sa aprílové počasie rozšírilo na máj a „ľadoví“…fakt náladoví… zobrali do partie Svetozára aj Gizelu… a priniesli priam jeseň!… tesne pred letom….
… a tak starí Rimania slávili 9., 11. a 13. mája Lemurie… sviatok zmierenia s démonmi… vyháňali sa bôbom a čerstvými vetvičkami…a sviatok drakobijca – sv. Juraja bol 24. apríla… a predvečer prvého mája sa už od stredoveku v našich končinách stavali „máje“= vysoké stromy obielené od kôry a vetiev len s pár vetvičkami a naviazanými stužkami na vrcholci… takéto bývali, ale ešte stále bývajú,  niekde na námestí alebo návsi… a bývali aj menšie – napríklad také brezové so stužkami pre jednotlivé dievčatá… a vraj niektoré ich mali aj viac… resp. viacerí nápadníci si ich navzájom vyhadzovali:)
… a tak kým som na začiatku mája pozorovala počas návštevy jednej dediny ako osadzujú „máj“…. pred balkóny bytovky nám postavili lešenie:)….
…a tak po rokoch sťažovania sa, že nám  z dlažby vyrastá v lete tráva a zo stropov balkónov v zime cencúle… prichádza k „činu“!… vybrala sa firma neznámych preferencií… postupne stavia lešenia a o niečo sa snaží… bezpečnostné predpisy však nedovoľujú robiť na lešení v daždi… a tak sa dnes dali vytiahnuť žalúzie bez rizika pracovníkov firmy za oknom:)… a tak kým v susedných bytoch už majú loggie nové zateplenie stien, otlčené dlažby a okná prelepené bledomodrými fóliami (vraj sa iné nevyrábajú:))… náš rad balkónov je stále v štádiu: „s lešením a bez zábradlí“… a tak sa otvárajú nové výhľady a horizonty… môžem si predstavovať, aké by to bolo fajn, keby bol balkón aspoň dvakrát tak široký a priestranný… kľudne by mohol byť aj kratší… jednoducho radšej štvorec ako štrúdľa:)… ale inak pozerám von akoby cez riedke mreže trubiek, po ktorých steká voda… a dvere sú prelepené páskami a na nich je nalepená namokajúca  A4-ka s oznamom: „zákaz vstupu na balkón“…. dúfam teda, že nie som námesačná a že zákaz dodržím:))… a tak muškáty na kuchynskom stole a tuje v kvetináčoch pred vchodom čakajú na ich letný čas a čerstvý vzduch… a tak dúfam, že ich nevyložím von pri prvých mrazoch… alebo až pred Vianocami:)
… a tak som si spomenula na film, kde hralo hlavnú rolu lešenie: „Svetáci„…. tí, čo ho stavali a používali na prácu… a tie, čo ho používali na svoje nočné hry… až nakoniec lešenie zmizlo a všetci popadali… polámali sa… ale paradoxne šťastné spomienky prevýšili fyzickú nepohodu a zranenia (aspoň vo filmovom príbehu a scenári:)))… a tak autorom scenáru tohto filmu bol Vratislav Blažek… presne ten, ktorý napísal aj scenár k Starcom na chmeli či Dáme na koľajach….autor, ktorý odišiel do filmového, či scenáristického neba presne pred 50-timi rokmi…

… a naša hudobná redaktorka dnes vyberá:
Miles Davis 
Jazz Famelija 
Joe Lovano ft. the Marcin Wasilewski Trio  

… a tak sa s vami lúčim dnes s prianím, nech dážď vystrieda slnko… a potom zas trochu dažďa… a kvapka každá nech nájde svoj smädný kvet… a všetko nech kvitne a my kvitneme tiež:))

vždy vaša Sally_Lu*

p.s. 1 . – a tento týždeň je posledný týždeň býkov  – tak ešte všetko najlepšie a dobré počasie na víkendové oslavy a výlety:)
p.s.2 – a v piatok je Nov a v sobotu svetový deň včiel!
p.s.3 – a lunárny kalendár radí: „snažte sa robiť veci s potešením“… a tak parafrázujem: „robte všetko s potešením a majte potešenie, aj keď nerobíte nič… a hlavne sa príliš nesnažte!“:)

Jeden komentár k “traktát_máje a lešenia)))))”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *