traktát psie dni

… a tak ma predvčerom viezla z jednej akcie kamarátka… tesne pred tým ako sme nastúpili do auta sa chytila za hlavu a začala sa zúfalo ospravedlňovať, že je tam hrozný smrad… vetrali sme teda prehriate auto na poľnej ceste v podvečernej horúčave…. dozvedela som sa, že ten zápach tam, z pre ňu nepochopiteľných pohnútok, zanechal jej – inokedy celkom prítulný a milý –  pes!!!!… začala som sa smiať: „PSIE DNI SÚ TU!!!“  …a tak to neznamená, že máte uprostred leta čítať alebo počúvať Mitanovu kultovú knihu – aj keď… môžte::)))
— prichádza obdobie letných horúčav, ktoré so psami a s počasím „pod psa“ nemá naozaj nič spoločné – iba ak, že je to naozaj pravý opak pľušte a brodenia v snehodažďovej brečke (taký nejaký „psačí jin-jang“:))… tým nechcem povedať, že v letných horúčavách máte vyháňať svojich psích sprievodcov a miláčikov von – ako opak „ani psa nehodno von vyhnať (aj v tých ich kožúškoch ich asi naozaj nehodno…iba ak na to ho…)))!“

…zdroj shmú uvádza: Psie dni – z latinského dies caniculares, slovensky kanikuly – obdobie najväčších horúčav v roku. Tieto dni teda nemajú nič spoločného so „psím počasím“. Pomenovanie súvisí s jasnou hviezdou Sírius, ktorá sa tiež nazýva „Psia hviezda“.Výraz sa k nám dostal prostredníctvom klasickej literatúry z oblasti Stredozemného mora. Keďže školské prázdniny boli u nás oddávna v lete, výraz sa zaužíval pre ich pomenovanie – v ruštine aj v spisovnom jazyku.“ 

a ešte na doplnenie:
…nehybnosť bezvetria…
…(ani lístku na strome sa nechce pohnúť)……vietor má tiež siestu……čas pre fantázie, fatamorgány a sny……pohyb vytvára teplo – ale: každé teplo navyše je teraz navyše!!!..hýbať sa smú len baránky na nebi… ak vôbec!!!!… nemysli… (takpovediac neby:)))…hoď sa do vody… alebo inej pohody)))…do šľahačky jahody…uži si (dobré) náhody….

…hudobná redaktorka vyberá:
https://www.youtube.com/watch?v=igMTzxTM7Jc
https://www.youtube.com/watch?v=sBkX08GdSSg
https://www.youtube.com/watch?v=4_7zkXv17QE&list=RD4_7zkXv17QE&start_radio=1&t=8

… – už ráno v ňom býva sviežich 30!s prianím krásnych psích dní, či už so psom alebo bez!!!vždy vaša Sally_Lu*
p.s. – pridávam pár tematických úplne nových dekupáží (hádajte, koľko psov je na obr.č.2??? + čerstvé pohľady z tropického podkrovia)))) + niečo ilustračné, čo som objavila v mojom fotoarchíve)))

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *