traktát strelec a Lucia

…a tak dnes máme sviatok Lucie… a vraj si kedysi ľudia na vidieku mysleli, že práve toto je najkratší deň v roku – neviem, či mestskí obyvatelia to mali spočítané lepšie, každopádne marí sa mi niečo v zmysle, že ráno sa deň skracuje inak ako večer a môže to mať tento súvis – ak o tom niečo viete, napíšte:)))… a tak v našich krajoch Lucie, v germánskych Berty, vo Švédsku „noc matiek“….a Germáni vraj nepočítali čas na dni ale na noci, ako je to aj v židovskej tradícii…Lucia v pôvodných mýtoch zodpovedala „bielej panej“ = dobrá, prívetivá a radosť prinášajúca bohyňa… v tento deň sa púšťali svetielka po vode a všakovako sa svetlá a svetielka pripomínali… nie nadarmo vymysleli Dáni Hygge = čím viac svetiel a svetielok v interiéri (hlavne tom severskom a zimnom) – tým lepšie:))
… a tak pozdravujem všetky Lucie!!!
… a tak toto všetko  – hľadanie a privolávanie svetla a nádeje v tme, prísľub, že život bude pokračovať, že sa opäť rozjasní sa deje v období strelca… symbolom strelca je šíp, ktorý sa snaží preniknúť temnotou – je stelesnením úsilia po svetle a poznaní… intuícia strelcovi umožňuje nájsť vlastnú tvár, vlastnú hlbokú pravdu… rozširuje horizonty…… a tak som zalovila v hlbinách netu, kníh a života a vylovila pár strelcov, ktorý majú, alebo by mali v tomto čase narodeniny… a podľa môjho povrchného prieskumu si dovoľujem povedať, že „vášeň pre prácu“ prežarovala ich životy:
… a tak pekne po poriadku:

Ludwig van Beethoven (17. 12. 1770) – 250r. – a propos, vraj presný deň jeho narodenia nie je istý – aj môj starý otec, kt . sa narodil niekedy na Vianoce, bol zapísaný až v novom roku 1896:)) – dôležitý bol dátum zápisu u notára alebo v matrike…

Adolf Loos (10. 12. 1870) – 150r. – nemyslím si síce, že ornament je zločin (v architektúre sa mu pripisuje tento výrok) – ale jeho interiéry sú dodnes skvostné a svojim spôsobom nadčasovo ornamentálne…

Frank Sinatra (12. 12. 1915) – 105r. – kto nepozná Sinatru – nech sa ani nehlási:)

Kim Ki Duk (20. 12. 1960) – v piatok prebehla svetom šokujúca informácia, že odišiel z tohto sveta … na „Ostrov“… „…a jar“ už nevyčkal a ani na tých 60r. – ale jeho filmy!!! – ak sa vám dostane do pozornosti „3-iron“ – film o filme – je tam v jednoduchosti a geniálne zhrnuté ako sa vysporiadal s matériou a časom pri jeho nakrúcaní (napr.namiesto hlavného hrdinu jazdil na svojej vlastnej motorke – herec by sa to do termínu natáčania nestihol naučiť:)) – priznám sa, že som nevidela zdaleka všetky jeho filmy a ani tie, čo som videla som nedokázala rovnako stráviť… ale že to bol geniálny režisér pohybujúci sa na hrane, to je jasné…

… a tak musím pridať ešte jedného nadšeného strelca – nášho otca, ktorý má dnes presne 80 rokov! – pred chvíľou som počúvala v rádiu „hráme našim jubilantom“ – túto reláciu som nepočula už sto rokov – minulý týždeň prišlo listom – poštou avízo, že mu budú hrať a ani sme nevedeli, kto o to požiadal… ukázalo sa, že kolegovia!!! – skvelá partia, ktorú si pamätám od detstva, priznávam, že mi slza vyhŕkla a týmto sa im chcem poďakovať, že v tejto dobe našli túto priam archaickú ale prekvapivo sviežu cestu ako potešiť:))
… a tak sa škorpiónske obdobie naplno prehuplo k strelcovi, ktorý je vlastne temnejším obdobím, ale blízkosťou slnovratu a Vianoc optimistickejším….
… a tak som si spomenula na traktát o Pablovi Picassovi, v ktorom som napísala výzvu, že kto zoženie servítku s jeho reprodukciami, nech mi ju pošle… a verte-neverte (alebo aj „nikdy nehovor nikdy“)… asi 1-2týždne po tejto význe prišla poštou do schránky obálka s picassovskými motívmi – (vďaka!!!:)- a tak som dnes z nej urobila prvú dekupáž – a tak ju prikladám medzi tými najnovšími s výzvou. „kto chce mať pod stromčekom originál (dekupáže) Picassa“ (a nebojí sa poštára, ktorý vždy zvoní 2x:)) – nech mi hneď napíše – aj s adresou, na kt. ju mám poslať:)))
… a naša hudobná redaktorka dnes vyberá:Lucii
Frenky boy:
strelkyňa Tina:
… za svetla troch sviec na venci sa s vami dnes lúčivaša sally Lu*

p.s.1 – zdroj o ľudových obyčajoch – Iso Karrer

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *