traktát_zo_HRY & pre_hry))))))

… a tak som šla minule z obchodu a oproti mne na chodníku „hrajúce dievča“… nie nechýba v tom spojení „sa“ = „hrajúce sa dievča“… a ani to dievča nepôsobilo „hravo“ aby to bolo „hravé dievča“… to dievča šlo a vychádzala z neho hudba!… ruksak na chrbte, ruky vo vreckách, vek asi desať rokov, tvárilo sa vážne… hudba vychádzala z nejakého mobilu v tom ruksaku alebo vrecku… a tak som šla ďalej a na detskom ihrisku videla hravého psíka…. deti mu kopali mierne spľasnutú loptu… chytal ju do tlamičky a nosil im ju k nohám… taký hravý psík…:))
…a tak hra… hra a zábava… hra a jej pravidlá – presné pravidlá v športe… kvôli spravodlivosti? (stopky pri mnohých športoch nepustia…ale cez víkend sa jeden komentátor – pri „voľnoštýlovom lyžovaní cez sústavu bubnov“ – nechal uniesť technickým a umeleckým hodnotením… sfúkol dotyčného lyžiara „pod bielu zem“ a kuvikal mu pád… na nejaké desiate miesto konečného poradia… a on nakoniec dostal bronz či striebro… niektorí komentátori po pretekoch rovno skonštatujú: „bol to boj!“:)
…a tak rozmýšľam, či je olympiáda vlastne pre účastníkov – športovcov (+ v dnešnej dobe s respirátormi a rúškami… niektoré hokejistky aj počas zápasu..)…či je to ešte hra (chlieb a hry – pre divákov za monitormi a TV obrazovkami?!)… a prečo sa športovci nenazývajú hráčmi??? (núka sa otázka, či je na OH hráčom niekto iný ako športovec?… hrajú sa viac pretekári alebo tí, čo na nich tipujú… alebo?)… a napokon upútavka hovorí niečo v duchu, že „olympiáda je nielen o víťazstvách ale i o prehrách“… čo teda „pre hry?“…a zaznela aj výzva pre divákov: „berte to špotovo!“… prečo nie hravo?:)) 
…a tak čo sú to hry? …. detské hry… stolové hry… počítačové hry… slovné hry…hranie sa s farbami… tvarmi…pohybom… vlastným telom… tanec…a čo divadelné hry?… dá sa tam hovoriť o pravidlách?… nutnosť zápletky a rozuzlenia?… hrať sa na niečo… napodobňovanie … života?…slovo herec má k hre celkom blízko:)) 

…hrana na život…
…hrana život…
…život na hrane…
…život na hranie?(prečo nie!?)

 …a tak v deň solárneho nástupu Tigra 2022 – 4. 2. 22 –  nastúpili na scénu štadióna v Pekingu ZOH(že by to boli fakt spočítali a pripravili na tento dátum? – je to vysoko pravdepodobné… asi:))… mimochodom pred 30-timi rokmi sa naposledy konali ZOH a LOH v rovnakom roku.
…a tak exteriérové športy na snehu prebiehajú v krajine (kraji), kde je vraj priemerná pokrývka snehu 21cm (niekedy tam v zime dokonca nesneží vôbec)… takže všetok sneh je umelý – technický, na zjazdovkách pripravovaný talianskymi špecialistami, ale predvčerom bolo aj mínus 15, včera 11, tak zrejme niečo ten sneh vydrží… ale čo s vetrom? … prekladanie pretekov….prekladanie termínov… na ďalší deň (pre Európana opäť len nadránom… sú Ázijskí pretekári týmto zvýhodnení?:))…a tak ten, kto trpí nespavosťou (nie problémom s večerným zaspávaním, ale taká „nadranná nespavosť“, keď sa človek budí okolo štvrtej…)… môže vidieť aj nejaké preteky v priamom prenose… aj prvé kolo lyžovania!!! … a tak som to dnes vyskúšala… v tme som sa snažila zaostriť na snehobielu plochu… prečítať, ktorá pretekárka vlastne ide na trati… a na akom mieste v poradí skončili tie, čo už išli… začali mi slziť oči (to som ešte netušila ako dopadli favoritky „obráku“:) a usúdila som, že prirodzenejšie je vrátiť sa do tmy a pod perinu… v polospánku a poloprebudení som sa rozhodla až pre druhé kolo…a to som mohla medzitým vidieť ešte ten preložený zjazd mužov, ktorý bol nejak bez CZ aj SR účastníkov hravejší… striebro získal 41-ročný najstarší olympijský medailista v alpských disciplínach –  Francúz Johan Clarey -získal svoju prvú olympijskú medailu! 
…a tak musím povedať, že osobne nepoznám žiadneho športovca, ktorý sa zúčastnil akýchkoľvek OH (ale ani maséra, trénera… ani iného člena tímu:)…otázka o hravosti hier (OH) ostáva otvorená – ak niekoho poznáte… alebo ak ste náhodou boli účastní!!!! – napíšte:))

… a naša hudobná redaktorka vyberá:
D.U._Hra je hra 
Lilehammer 1994 
Tibet-relax music

… a tak sa s vami dnes lúčim s prianím, nech to čo má byť hravé aj hravé je  a nech prežívame radosť a naplnenie na očakávaných i nečakaných miestach… vždy vaša Sally_Lu*

p.s.1 – v deň zahájenia ZOH 2022 som videla v Ba kvitnúť prvé snežienky… Fialky zatiaľ nerozkvitli:))
p.s.2 – a v piatok 11.2. bude nielen Dezidera a Dezidery ale aj Deň žien a dievčat vo vede – pozdravujem do Brna:)
p.s.3- a čo sa divadelných hier týka – napr. SND ponúka vo februári koncom januára premiérovanú hru Kým prídu Stouni…    alebo aj on line predstavenie o tom Ako sa Lomidrevo stal kráľom:)) 
p.s.4 – a prikladám celkom novú dekupáž:)
p.s.5 – a pojednanie o FAIR PLAY… niekedy nabudúce…:) 

2 komentáre k “traktát_zo_HRY & pre_hry))))))”

  1. Tá dekupáž mi v prvom momente pripomenula obrázky Eschera a trochu aj tričko… 🙂
    Inak ZOH veľmi nesledujem, ale prvá zlatá poteší, aj keď bude asi aj posledná 🙂

  2. Ďakujem za ozvenu)))
    – dekupáž je z vianočných servítok v kombinácii s dvomi hlavami od Picassa a jednou mačkou prezlečenou za soba:)
    – dopĺňam: 11.2.22 sme vďaka zlatu Petry Vlhovej v slalome boli spolu s Českom na 15-tom mieste… team USA bol za nami…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *