traktát_Césarov ostrov))))

…. a tak sa kedysi hovorievalo „Ili Cézar ili ništa“…. a pritom sa nalieval zlatistý mok (koňak) do umelých pohárikov… na dovolenke pri mori…… a tak som si na toto slovné spojenie spomenula, keď som naživo videla dielo Césara Manriqua (1919-1992)… nielen jeho maľby, sochy, kinetické plastiky… dom na vulkanických bublinách… vyhliadku … ateliér… ale vlastne celý ostrov Lanzarote…. ostrov, na ktorom sa narodil – v hlavnom meste Arrecife i umrel… mimochodom pri automobilovej nehode… na ostrove, kde chodí takmer konštantný počet áut ako autíčka na autodráhe (hlavne z požičovní z letiska Césara Manriqua a miestnych obyvateľov…)… ale zrejme vtedy ešte neexistovali spomaľovače v podobe kruhových križovatiek…. ktorých sa na ostrove urodilo snáď viac ako stromov…. stromy sú zrejme všetky vysadené…žiadne nálety… žiadna burina… rôzne druhy paliem okolo obydlí a jedno funkčné stromoradie v mestečku uprostred ostrova… ostatné listnaté stromy som videla len v zoschnutej podobe pri nejakom ihrisku…. les = neznámy pojem…. ale rôzne veľkosti ostrých kamienkov, kameňov a balvanov všade… niekde láva zanechala obraz akoby obrovský kozmický buldozér rozoral predhistorickú asfaltku…. a niekde sa dali kamene vyzbierať a vytvoriť obrovské misky… a v nich rastie vinič…samozrejme vysadený… cestou po ostrove vinotéky neboli žiadnym prekvapením… a ešte viac firiem a firmičiek predávajúcich produkty z aloe vera… jednoducho kaktusy tu kvitnú… doslova i obrazne… a kaktusová záhrada je tiež jeden z výtvorov Cézara M……ale hlavne… keď sa po štúdiách umenia v Madride ale aj iných svetových metropolách vrátil na rodný ostrov… z odstupu svetobežníka s lásky k rodnému kraju vytvoril koncept zachovania tradičnej architektúry a Genia loci ostrova… jeho architektúra ostala v pôvodnej mierke (zasadil sa o tyzvorenie katalógu domov na ostrove) – okolo 2-poschodí… domy biele… tie vo vnútrozemí so zelenými… pri mori s modrými okenicami…  tým sa ostrov dostal do podoby, ktorá umožnila v roku 1993 vyhlásenie biosférickej rezervácie UNESCO… no smrti C.M. vedie jeho odkaz a múzeum (mimochodom som v ňom nielen jeho diela, ale aj originálne skice od Picassa alebo Miróa) nadácia…nedávno upozornila na 24 nelegálne postavených hotelov na Lanzarote….. na Césarovom ostrove:)))….Ave César!!!

….a tak musím povedať, že po západe slnka na severozápadnom obzore nádherne svietila večernica – Venuša… venuše – ženy, ktoré svietili okolo C.M. počas tých dvadsiatich rokov, čo býval v dome nad sopečnými bublinami… je možné vidieť na fotografiách:)))… mimochodom v bublinách sú prírodne klimatizované obývačky… biela… červená…žlto-károvaná… bazénik a bulinové sedačky… trochu ako z Jamesa Bonda… trochu sci-fi…. každopádne prudko originálne… o samotných sopkách nabudúce!

… a naša hudobná redaktorka vyberá:
Besame Mucho 
Lucas Imbiriba 
Fotoalbum

… a tak sa s vami lúčim dnes jednoducho s prianím krásnych prázdnin!:))

vždy vaša Sally_Lu*



p.s.1  – a tak sa rozbieha leto… letné koncerty, festivaly….Drienok, Festival svetla, Pohoda, IFF KV…. film Ave Cezar  asi nepremietnu:)
p.s. 2 – a všetko najlepšie Petrom , Pavlom, Petrám ale aj narodeninovým a iným oslávencom!!! 
p.s.3 – a lunárny kalendár odkazuje: citrusy, ananás a bobuľové ovocie pomáhajú udržiavať pevnosť tkanív…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *