traktát_organy, orgány, orgovány)))

… a tak prichádza obdobie, keď akoby niektoré zmyslové orgány idú do úzadia a iné do popredia… v skorej jesennej tme so zatvorenými očami napĺňa priestor farba hudby….

… a tak je 22.11. mali meniny Cecílie… podľa svätej Cecílie… mučeníčka z 3.storočia – inak pôvodne vážená Rimanka… patrónka hudobníkov a organistov… po nej dostala jedna z mojich sesterníc meno… jej otec hrával na organ… aj po tom, čo ho v 50-tych rokoch prepustili (vyhnali) z kláštora (alebo kňažského seminára)…. a spieval tak, že sa jeho hlas rozliehal až niekam nad klenbu dedinského kostola… určite mal nejakých spevavých južanských predkov…

… a tak v predvečer tohto sviatku zorganizovali v Prahe… v katedrále sv. Víta ale aj Vojtecha a Václava charitatívny koncert… z jeho výťažku sa budú dofinancovávať „varhany“ – orgán, ktorý chrámu doteraz chýba – organ, ktorý mal byť nainštalovaný už na počesť 100-tého výročia Československa… teda pred piatimi rokmi… ale špeciálne statické posudky, povolenia, koróna a inflácia urobili svoje…. a tak som náhodne v TV  zhliadla kúsok tohto večera, kde okrem známych osobností vystupovali aj žiaci a žiačky z umeleckých škôl… a tak som skoro s úzkosťou pozorovala mladé slečny v ľahkých šatách… priam sa mi zdalo, že bosé… o deviatej večer v priamom prenose tancujúce na kamennej dlažbe …  možno to bola pre ne taká významná udalosť… že chlad ani nevnímali… alebo tak trochu mučeníčku evokujúca choreografia?… každopádne sa počas priameho prenosu vybralo vyše milióna korún českých a bola aj možnosť adoptovať si jednotlivé píšťaly… mimochodom vyrábajú ich v Španielsku…

…a tak som zistila, že názov „organ“ vychádza z latinčiny… a takto sa dostal do viacerých európskych jazykov…. ale prvý predchodcovia tohto monumentálneho hudobného nástroja vraj spadajú do antiky… grécky názov „hydraulos“ ešte organ ani „varhany“ nepripomína…

… a naša hudobná redaktorka dnes vyberá:

Vltava 
Už z hor zní zvon
Modlitba za vodu 

…a tak som šla včera uličkami okolo Palisád, až som sa podvečernou tmou zatúlala k budove konzervatória… hudbu nebolo počuť… ale v niektorých miestnostiach sa ešte svietilo… a tak sa mi zdá, že som v jednej miestnosti na prvom poschodí videla organ… nie nebolo to premietanie známeho filmu Organ, ale hudobný nástroj… to musím ešte preveriť (ak to tam poznáte – napíšte:)

… a tak sa s vami dnes lúčim s prianím krásneho donovembrovania… a ak zatúžite po orgovánoch… tak skúste zohnať voňavku „živé kvety“:))

vždy vaša Sally_Lu*

p.s. 1 – a kým neďaleko hraníc v Schloss Hofe začali vianočné trhy minulý víkend, tento týždeň začínajú v hlavnom meste… a tak si prídu asi na svoje aj chuťové orgány… možno aj čuchové:)

p.s. 2 – a tak aby sme celkom nezabudli na teplo a svetlo galérií… pred dvadsiatimi rokmi sa v Severozápadnej bašte Zvolenského zámku otvárala Danglárova výstava!

p.s 3 – a do 24.11. bude sprístupnená výstava v Galérii Slovenského rozhlasu – venovaná pamiatke Erika Bindera

p.s. 4 – a tento týždeň predávajú žezlo škorpióni strelcom – všetko najlepšie!

Jeden komentár k “traktát_organy, orgány, orgovány)))”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *