traktát_novembrové svadbenia)))

…a tak som sa dnes v noci zobudila a išla sa napiť vody do kuchyne… a tak som stála v nočnom svetle pri okne a pozerala sa na prázdnu nehybnú ulicu… až kým sa zrazu spoza zákruty nevynorilo auto… celkom pomaly… a potom ladne zbehlo ulicou do útrob mesta…. matne som zaostrila na kuchynské nástenné hodiny… tri hodiny ráno!… niekto šiel na služobnú cestu?… alebo zo služobnej cesty… alebo? (nedozvieme sa:)

… a tak končí november… a musím skonštatovať nevšednú vec… kým minulý rok som dostávala oznámenia o udalostiach, kam sa chodí v našej kulturálnej tradícii v čiernom… tentokrát prišli pozvania na udalosti, kde je hlavná protagonistka tradične v bielom… a tak som v priebehu tohto mesiaca bola na dvoch svadbách…. pravdupovediac na dvoch sobášoch a jednej svadobnej hostine….  jeden sobáš na úrade so spevom a prednášaním… v úvode matrikárka prečítala celkom iné mená (našťastie budúci mladomanželia stáli ešte na chodbe a nič nepočuli:)… a druhý sobáš v kostole s gitarou a spevom a s čítaním o tom ako je dobré sa k sebe túliť…a potom svadobná hostina…. nie v reštaurácii, ale v tanečnom centre… kde v jednej zrkadlovej sále bola zriadená „improvizovaná materská škôlka“ – deti skákali a niektoré zas spali na nafukovačkách… svadobčania mali vekový priemer asi 30 a dobre sa bavili… najmä pri kapele „Balaton experiences“…. pred polnocou čepčenie a redový tanec na ľudovú nôtu…:)

…a tak neviem si presne spomenúť, kedy som bola naposledy na svadbe… pred desiatimi rokmi?… nejaké blahoželanie na sobáši pred piatimi rokmi?…

… a tak obe nevesty „v požehnanom stave“, v „druhom stave“, „tehotné“, „v očakávaní“…. jednej sa má v budúcom roku narodiť syn a druhej dcéra…. a tak žeby predsa len dobrá správa pre demografické krivky vývoja obyvateľstva v Bratislave a v SK?:)

… a tak sa nebudem púšťať do významu svadby ako takej…. a do partnerských vzťahov už vôbec nie:))

… a tak som si uvedomila, že táto téma je vo filmovom priemysle veľmi atraktívna… slovo nevesta alebo svadba v názve je istým lákadlom pre romaniky… občas aj komédie chtivého diváka… alebo skôr diváčky… takmer každý čb-film typu „spoločenskej komédie“ z 30- tych a 40-tych rokov končí svadbou, alebo aspoň uistením, že je „ruka v rukáve“ – resp. hlavná mužská postava je konečne vo verejnom vzťahu s hlavnou ženskou postavou – v ideálnom prípade sa v závere vytvoria aj 2-3 dvojice… a niekde sa nevesta len tak mihne ako vedľajšia postava… „Paní Kačka zasahuje„… „Hotel Modrá hvězda„…“Hostinec u Kamenného stolu„…

…a tak o Hollywoodskej produkcii nehovoriac… a tak sa neobávajte, že by som začala teraz vymenovávať stovky filmov na danú tému (a ešte ich aj recenzovala:))… a tak len „napríklad“… taká Julia R. s jej širokým úsmevom sa naučila behať zo sobášov vo filme „Nevesta na úteku“, a rovnakého hereckého partnera popoluškovsky očarila v „Pretty Woman“… aby si nakoniec zobrala nenápadného Angličana Hugha G. vo filme „Notting Hill“, ktorý sa veľmi pomaly rozhoduje pre nevestu v adaptácii Austenovej „Rozumu a citu“…  prekonal plachosť v „Štyroch svadbách a…“… a potom oblboval oblbovania chtivú Brigitu Jonesovú….aby nakoniec zahral celkom odvážneho premiéra vo vianočnej „Láske nebeskej“… ale politiku nebudeme do svadieb ťahať:))… radšej trochu „etno prvkov“… ako napríklad v „Mojej tučnej gréckej svadbe“ (má aj dve pokračovania:))…podľa divadelnej hry hlavnej predstaviteľky Nie Vardalosovej v produkcii Toma H. – kasový trhák medzi romantickými komédiami:))

… a naša hudobná redaktorka dnes vyberá:
Ráno na šiestom peróne 
If You Asked Me To 
Careless Whisper 

… a tak sa s vami dnes lúčim s prianím príjemného adventu… príjemného odpočítavania dní a nocí… kým sa opäť narodí svetlo… a veľa lásky!

vždy vaša Sally_Lu*

p.s. 1 – a lunárny kalendár radí okrem upratovania… „miluj svoj život!“
p.s. 2. – a meniny majú tento týždeň Milanovia, Hentiety, Ondrejovia, Andrejovia, Edmundovia a Bibiány… a 1.12. má narodeniny jedna Dáška – všetkým všetko najlepšie!
p.s 3 – a o kreslených rozprávkach niekedy nabudúce:))

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *