traktát_annus bissextus – čiže = priestupný rok)))))

…a tak v minulých dňoch na juhozápade SK rozkvitli broskyne… či bude aj úroda… o tom potom – niekedy začiatkom leta… ale na medvedí cesnak som už bola dvaktát!:))

…a tak máme týždeň prelomu februára do marca… v zmysle meteorologických úzusov – prechod zo zimy do jari… astronomická jar začne o tri týždne neskôr – na rovnodennosť….

…a tak, keby nebol február… dni mesiaca by nám vydržali aspoň do víkendu… ale minulý rok kratšie… 

…a tak je tu ten „deň navyše“ = 29. február!… čo majú istým spôsobom na svedomí Rimania, pre ktorých bol február posledným mesiacom v roku – na konci zimy, keď sa museli vysporiadávať s rôznymi zimnými chorobami a neduhmi… a tak logicky najkratší – chceli to mať čo najskôr za sebou:)… a vraj, kým sa neustanovilo pridávanie 29. dňa, tak prežívali 2x 24. február!!! – to je fakt veľmi zaujímavé… predstavujem si, že ak ten deň vyšiel na nedeľu, tak mali dva voľné dni za sebou, ale čo streda?… alebo sobota… horúčka sobotňajšej noci?:))

…. a tak priestupný rok…. celkom ma zaujal už ten názov, lebo si neviem toto prídavné meno vybaviť v inom kontexte – v inom slovnom spojení… „priestupný“ nie je prestupný ani prístupný… žiadne stupne a stupňovité pyramídy v Egypte alebo Mexiku… priestupný skôr ako posun… prekročenie… v jednom zdroji priam 29.2. = „delikvent!“… deň, ktorý sa niečomu vyhýba… vynechaný deň:))… a tak sa na to pozrime pekne z latinčiny: „annus bissextus“ – annus= rok + bis=2x + sextus= šiesty???… a tak som sa v tom celkom stratila… a tak musím dodať, že s priestupnými rokmi začali už Egypťania, svoje pridal Julis Cézar… a v 16. storočí to poupratoval pápež Gregor Xlll. … a Galileo mal práve 18 rokov!…. „a predsa sa točí!“… naša Zem okolo Slnka… bez nich by nebol kalendár… (zrejme) ani my:)


… a naša hudobná redaktorka vyberá:
PJ Harvey – Seem an I
Moby X A.L. – You & Me
Bee Gees – How Deep Is Your Love

….a tak si spomínam ako som sa pred rokmi, v tomto čase, rozchádzala s vtedajším partnerom… priznávam, že podnet bol z mojej strany… a 28. +29.2. vychádzalo presne na víkend… a tak si tiež spomínam, že mi pripadalo nevhodné, takmer stupídne, rozísť sa s niekým v priestupný deň, že si to budeme zbytočne pamätať… a tak k onej „debate“ došlo 28.2…. a pamätám si to dodnes!!!… a tak som vtedy netušila, že vraj je 29.2. dňom, keď môžu ženy požiadať o ruku partnera!(?)!… a to asi netušila ani Maggie vo filme Nevesta na úteku:))

…. a tak sa s vami dnes lúčim s prianím príjemne stráveného „dňa navyše“ a celého prechodu z jarnej zimy do jari:))

vždy vaša Sally_Lu*

p.s.1 – a meniny majú 29. 2. – Radomír- Radomíra – poznáte nejakého? – na čo mysleli tí, čo to meno dali do kalendára v tento deň? – na čo myslia rodičia, keď dávajú takéto meno dieťaťu?…. je to meno pre poradcu zabezpečenia MIER-u?:)
p.s.2 – a lunárny kalendár radí, aby sme cez víkend prali s polovicou pracieho prostriedku a tiež: „čím viac lásky rozdáte, tým viac lásky dostanete“!
p.s.3 – a tak venujem tento traktát symbolicky P.S.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *