traktát_bažant_blizna_bohyňa_sekaná_sakura)))

… a tak by sa mohol dnešný traktát volať aj inak, lebo prichádza na avizované: osemsmerovky… a tak konštatujem, že sa v týchto dňoch… dnách… ťažko vyhnúť… vyhýbať…. politike a rôznym emóciám… kritike… kritizovaniu… a tak mi napadá, že keby sme sa v piatkový voľný deň, na ktorý spadá cirkevný sviatok patrónky SK, všetci (aj každý sám, kdekoľvek… nie je nutné niekam putovať… pomodlili za porozumenie a dobré spravovanie tejto krajiny… čo keby sme tak boli vypočutí?… a čo tak pomodliť sa za svetlo… v hlavách nás i politikov… nadhľad… i nádej…. a zdravie… zdravý rozum i zdravie tela… viem… veľa si želám… ale budúcnosť je tu spolu s minulosťou… dnes… v prítomnosti!))))

… a tak osemsmerovky… a tak som si začiatkom leta „na cesty i na pláž“ kúpila v stánku na hlavnej stanici tradične zošítok s „vyškrtávačkami“… len tak… pre zábavu a tiež na odpútanie myšlienok… a tak som zistila, že okrem vyškrtávania klasického – vodorovného, zvislého a šikmého (v oboch smeroch) sa dá vyškrtávať aj do tvaru trojuholníka alebo štvorca… dajú sa tiež škrtať slová po slabikách (to je asi najľahšie?) a tiež sa dá kombinovať doplňovačka s vyškrtávaním… najprv ma iné možnosti nelákali, ale keď som si ich vyskúšala – niektoré mi prišli celkom zábavné… napríklad tie trojuholníky idú celkom rýchlo… a tak po tejto analýze technickej stránky prechádzam k stránke obsahovej… aj keď v tomto prípade je naozaj zábavnejšia „cesta“ ako cieľ… keď som si prečítala prvú polovicu dopĺňanej vety, zväčša mi bolo jasné aký bude jej koniec a vylúštenie bolo len nejakým potvrdením… čo by mi vôbec nevadilo… a tak keď som ich postupne vylúštila niekoľko… a začala som zisťovať, že väčšina z nich sa tých témy: alkohol, trabant, drobné dopravné konflikty alebo klišé o vzťahoch medzi mužmi a ženami…..(z 47 osemsmeroviek je 18 na tému alkohol!!!)…. napadlo mi, že niekto niekde v pivnici nejakej redakcie našiel štósy osemsmeroviek spred roku 1989 a dáva ich bezostyšne do obehu… miestami mnou zmietali emócie, či si ešte niečo polúštil… poškrtať… alebo to celé hodiť do pahreby, kde sme si opekali špekačky… a tak, aby som trochu ešte prismažila… podivné boli aj vyhľadávané slová…. archaizmy, militantné výrazy…. niektoré celkom milé: 

kacabajka…motanina…zadubenec…peleš…verandička….holina…barina…kukučina…iné až zarážajúce….(…)

… a tak naozaj som zvažovala, čo s tým… a tak, na konci leta som to vyriešila tak, že som si minulý víkend v rovnakej trafike (dá sa ešte hovoriť o stánku PNS?:) kúpila zošítok sudoku:)))….

… a tak zo všetkých tajničiek považujem za bezproblémovo zverejniteľnú len tú zo strany 36:

Najväčším šťastím je to,
ak sa na konci roka cítime lepšie,
ako na jeho začiatku!
/neznámy autor

… a naša hudovná redaktorka dnes vyberá:

Tak prázdná 
Boty proti lásce 
Měsíc 
mně se líbí Bob

… a tak sa dnes lúčim s prianím, nech prechodné ochladnie v septembri osvieži  a nech sa nám vráti teplo do prírody i medziľudských vzťahov…. nech vrelosť je prejavom radosti a srd je znakom pracovného nasadenia nie všeobecného nas…rdenia!

vždy vaša Sally_Lu*

p.s. 1 – a meniny majú tento týždeň Márie, Majky, Mariky… ale aj iné viac či menej populárne mená – všetko najlepšie :))

p.s. 2 – a lunárny kalendár odkazuje, že láska je najdôležitejšia!

p.s. 3 –  a tak musím povedať, že zošítok mi slúžil aj na zapisovanie telefónnych čísiel alebo náhlych poznámok – napríklad som si naň poznačila pracovný názov výstavy „More farieb“… nakoniec to bolo „More snov“:)

p.s. 4 – a (nielen) Praha sa dnes lúči s Yvonne Přenosilovou

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *